היפנוזה היא מצב תודעה ייחודי בין ערות לשינה, סוג של מיקוד הקשב והריכוז תוך התעלמות מהמתרחש בסביבה, שבו היכולת של האדם להשתמש ביכולות סמויות של המוח מגיעה לשיאה. באופן כזה, האדם יכול לשלוט במדדים פיזיולוגיים של הגוף (כמו לחץ דם, כאב, מתח שרירי וכדומה) ולהשיג גישה לעולמו הפנימי (לא מודע, זכרונות מודחקים, טראומות וכו'). מצב זה הינו מצב טבעי ונפוץ אצל בני האדם. כמעט כל אחד חווה רמות ריכוז כה גבוהות בסרט או ספר שהוא "מפספס" את מה שמתרחש סביבו, והסובבים מתלוננים שצריך לקרוא לו כמה וכמה פעמים בשמו כדי להשיג את תשומת לבו. באותו אופן אנשים שנוהגים מתארים כיצד לפעמים הגיעו ממקום אחד לאחר מבלי לזכור מה קרה בדרך.
יותר ויותר מחקרים מראים כיום כי שינוי מכוון של מצב התודעה על ידי כניסה להיפנוזה מאפשר גישה למשאבים פנימיים שהם פחות נגישים בחיי היומיום. לאור זאת, להיפנוזה יכולה להיות השפעה במגוון תחומי חיים: עניני בריאות, שיפור ביצועים, ביטחון עצמי ואסרטיביות, מערכות יחסים, פעילות ספורטיבית, ריכוז, שינוי הרגלים, ניהול כאב, התמכרויות, פחדים וחרדות, הפחתת מתחים והתמודדות עם טראומה (ראו פירוט בהמשך). ההיפנוזה אינה טיפול בפני עצמה, אך ניתן להעזר בה כדי לייעל, לשפר או לקצר אבחון וטיפול בבעיות גופניות או נפשיות, ובכך להקל על סבלו של המטופל.
במהלך ההיפנוזה נעשה שימוש בסוגסטיות (הצעות), שמטרתן לשפר את מצבו של המטופל. תפיסה בסיסית של העוסקים בהיפנוזה היא שאנשים נוטים בחיי היומיום, מבלי להיות מודעים לכך, לתת לעצמם סוגסטיות (הצעות) שליליות. למשל, אדם שלקראת ראיון עבודה חשוב אומר לעצמו "אני אכשל, אני לא מספיק טוב" וכדומה, יוצר מצב שבו החרדה מונעת ממנו להפגין את הפוטנציאל האמיתי שלו ולהצליח בראיון. בתהליך ההיפנוזה, המטופל נכנס למצב של טראנס היפנוטי, שבו הוא קשוב יותר להצעות (סוגסטיות) מצד המהפנט. באופן כזה, המהפנט יכול לעזור למטופל לתקן את הסוגסטיות השליליות ולפעול בהתאם לסוגסטיות חיוביות שמוגדרות במהלך הטראנס ההיפנוטי.
מידע נוסף ניתן לקבל בתכנית הרדיו "רופא תורן" ברשת א'.